SOFTWARE ENGNEERING-II | UGC NET SOLVED PAPER/SMU SOLVED SAMPLE PAPER UGC NET SOLVED PAPER/SMU SOLVED SAMPLE PAPER: SOFTWARE ENGNEERING-II
Contact Us:

If You Have Any Problem, Wanna Help, Wanna Write Guest Post, Find Any Error Or Want To Give Us Feedback, Just Feel Free To Contact Us. We Will Reply You Soon.

Name: *


Email: *

Message: *


Skillblogger

LiveZilla Live Help

SOFTWARE ENGNEERING-II

Model Question Paper
Subject Code: BC0049
Subject Name: Software Engineering
Credits: 4 Marks: 140
Part A (One mark questions)
1. _____ is a set of application programs.
A) Software
B) Hardware
C) Algorithm
D) Pseudo code
2. Software delivers the most important product of our time i.e. _____.
A) Money
B) Information
C) Knowledge
D) Wealth
3. _____ resides only in read-only memory and is used to control products and systems for the
consumer and industrial markets.
A) System software
B) Real time software




C) Embedded software
D) Business software
4. _____ is an example for common PC software.
A) Embedded software
B) Real time software
C) AI software
D) Word processing
5. Software Engineering is a sub discipline of _____.
A) Computer science engineering
B) Electronics engineering
C) Mechanical engineering
D) Civil engineering
6. The cost of software engineering includes roughly _____ % of development costs and _____
% of testing costs.
A) 50, 50
B) 60, 40
C) 40, 60
D) 70, 30
7. _____ model combines the techniques of both prototyping and the waterfall model.
A) Spiral Development
B) Incremental Development
C) Iterative Development




D) Linear Sequential Development
8. _____ model combines the techniques of linear sequential model with the iterative of
prototyping.
A) Concurrent Development
B) Waterfall Development
C) Spiral Development
D) Incremental Development
9. The _____ of a software system is a measure of how well users think it provides the services
that they require.
A) Reliability
B) Fault tolerance
C) Fault avoidance
D) Fault detection
10. _____ is a measure of the likelihood that the system will fail when a service request is
made.
A) Rate of Failure Occurrence (ROCOF)
B) Probability of Failure on Demand (POFOD)
C) Mean Time to Failure (MTTF)
D) Availability (AVAIL)
11. _____ is a software testing process in which the objective is to measure the reliability of the
software rather than to discover software faults.
A) Unit testing
B) System testing




C) Statistical testing
D) Integration testing
12. A good software process should be oriented towards _____ rather than fault detection and
removal.
A) Fault tolerance
B) Fault avoidance
C) Reliability
D) None of the above
13. In _____ model data flow diagrams may be used to show how data is processed at different
stages in the system.
A) Data Processing
B) Composition
C) Classification
D) Process
14. In _____ model entity-relation diagrams may be used to show how some entities in the
system are composed of other entities.
A) Classification
B) Composition
C) Stimulus-response
D) Process
15. In _____ model the system is modeled using the data transformations, which take place as
it is processed.
A) Data Flow




B) Entity Relation
C) Structural
D) Object Oriented
16. In _____ model the system components and their interactions are documented.
A) Data Flow
B) Entity Relation
C) Structural
D) Object Oriented
17. _____ is concerned with developing an object-oriented model of the application domain.
A) Functional programming
B) Object oriented design
C) Object oriented programming
D) Object oriented analysis
18. _____ is concerned with developing an object-oriented model of a software system to
implement the identified requirements.
A) Object oriented programming
B) Procedural programming
C) Object oriented design
D) Object oriented analysis
19. The service name may be _____.
A) Operation name
B) Attribute name




C) A or B
D) None of the above
20. Designers should avoid _____ representation information in their interface design.
A) Interfaces
B) Classes
C) Objects
D) Attributes
21. _____ is the process, which controls the changes made to a system and manages the
different versions of the evolving software product. (1 mark)
A) Configuration Management
B) Software Maintenance
C) Software Re-engineering
D) Software Refactoring
22. The process of changing a system after it has been delivered and is in use is called _____.
A) Configuration Management
B) Software Maintenance
C) Software Re-engineering
D) Software Refactoring
23. Change Management processes involve _____.
A) Change Analysis
B) Cost Benefit Analysis
C) Change Tracking




D) All of the above
24. A system release is a version that is distributed to _____.
A) Customers
B) Software Engineers
C) Software Developers
D) Project Managers
25. The Pareto principle implies that _____ percent of all errors uncovered during testing will
likely be traceable to _____ percent of all program components.
A) 80, 20
B) 50, 50
C) 20, 80
D) 60, 40
26. Testing should begin “_____” and progress toward testing “_____”.
A) In the large, in the small
B) In the small, in the large
C) In the medium, in the medium
D) None of the above
27. _____ is a black-box testing method that divides the input domain of a program into classes
of data from which test cases can be derived.
A) System testing
B) Structural testing
C) Equivalence partitioning




D) Unit testing
28. _____ leads to a selection of test cases at the edges of the class.
A) System testing
B) Black-box testing
C) White-box testing
D) Boundary Value Analysis
29. _____ refers to the set of activities that ensure that software correctly implements a specific
function. (1 mark)
A) Verification
B) Validation
C) Testing
D) Maintenance
30. _____ refers to a set of activities that ensure that the software that has been built is
traceable to customer requirements.
A) Testing
B) Validation
C) Maintenance
D) Verification
31. _____ is an event-based approach, where tests are based on the events, which trigger
system actions.
A) Bottom-up testing
B) Stress testing




C) Thread testing
D) Top-down testing
32. _____ continues the tests beyond the maximum design load of the system until the system
fails.
A) Thread testing
B) Top-down testing
C) Stress testing
D) Black-box testing
33. _____ is a set of activities that can be planned in advance and conducted systematically.
A) Maintenance
B) Validation
C) Verification
D) Testing
34. Testing begins at _____ level.
A) System
B) Component
C) Module
D) None of the above
35. _____ must be accommodated in any testing strategy.
A) Analysis
B) Coding
C) Debugging




D) Maintenance
36. The software engineering process may be viewed as the _____ model.
A) Relational
B) Incremental
C) Bottom-up
D) Spiral
37. Business schools have been using case studies for years to develop a student’s _____
abilities.
A) Analytical
B) Logical
C) Arithmetical
D) Soft skill
38. For any organization, _____ will be the top most priority.
A) Growth
B) System availability
C) Backup
D) Recovery
39. The important data for any organization is _____.
A) HR records
B) Employee details
C) Customer’s transactions
D) Maintenance files




40. In order to protect the competitors from hacking into the highly sensitive information of an
organization _____ should be used.
A) Database software
B) Network software
C) OS software
D) Security software
Part B (Two mark questions)
41. The role of computer software has undergone significant change over a time span of little
more than _____ years.
A) 30
B) 40
C) 50
D) 60
42. Software is a _____ element.
A) Physical
B) Static
C) Dynamic
D) Logical
43. Software Engineering is the systematic approach to the development, operation,
maintenance and retirement of software. This definition is given by _____.
A) IEEE




B) Boehm
C) Bauer
D) Charles Babbage
44. _____ model is also called as the classic life cycle or the Waterfall model.
A) Iterative Development
B) Incremental Development
C) Spiral Development
D) Linear Sequential Development
45. _____ is a measure of the frequency of occurrence with which unexpected behavior is likely
to occur.
A) Probability of Failure on Demand (POFOD)
B) Availability (AVAIL)
C) Rate of Failure Occurrence (ROCOF)
D) Mean Time to Failure (MTTF)
46. _____ is a measure of the time between observed system failures.
A) Probability of Failure on Demand (POFOD)
B) Rate of Failure Occurrence (ROCOF)
C) Availability
D) Mean Time to Failure (MTTF)
47. In _____ model objects class/inheritance diagrams may be used to show how entities have
common characteristics.
A) Composition




B) Classification
C) Process
D) Data Processing
48. _____ is a list of names used by the systems, arranged alphabetically.
A) Data Dictionary
B) Hardware list
C) Data Directory
D) Software list
49. _____ is concerned with realizing a software design using an object oriented programming
language.
A) Object oriented design
B) Structural programming
C) Object oriented programming
D) Object oriented analysis
50. A/An _____ is an entity that has a state and a defined set of operations, which operate on
that state.
A) Class
B) Message
C) Interface
D) Object
51. _____ is concerned with taking existing legacy systems and re-implementing them to make
it more maintainable. (2 marks)




A) Configuration Management
B) Software Maintenance
C) Software Re-engineering
D) Software Refactoring
52. _____ is the process of factoring the design module.
A) Configuration Management
B) Software Maintenance
C) Software Re-engineering
D) Software Refactoring
53. Testing time and resources are _____.
A) Limited
B) Unlimited
C) Abundant
D) None of the above
54. White-Box testing, sometimes called _____ testing.
A) Plastic-box testing
B) Iron-box testing
C) Metal-box testing
D) Glass-box testing
55. _____ does provide the last bastion from which quality can be assessed and, more
pragmatically, errors can be uncovered.
A) Analysis




B) Coding
C) Testing
D) Maintenance
56. _____ testing tests the high levels of a system before testing its detailed components.
A) White-box
B) Top-down
C) Black-box
D) Bottom-up
57. In the spiral model of software engineering process, _____ testing begins at the vortex of
the spiral.
A) Unit
B) System
C) Integration
D) White-box
58. Testing within the context of software engineering is a series of _____ steps that are
implemented sequentially.
A) Two
B) Four
C) Three
D) Five
59. _____ is a most popularly used relational database system.
A) Oracle




B) Access
C) Excel
D) Power Point
60. Clients communicate with the databases through _____.
A) C
B) Structured Query Language (SQL).
C) C++
D) Java
Part C (Four mark questions)
61. _____ is a collection of programs written to service other programs.
A) System software
B) Real time software
C) Business software
D) Embedded software
62. Rapid Application Development (RAD) assumes the use of _____ generation techniques.
A) first
B) fourth
C) second
D) third




63. The specifications, called _____ govern how the component is to interact with other
components and systems.
A) Bonds
B) Agreements
C) Contracts
D) Requirements
64. In _____ design, the sub-systems making up the system and their relationships are
identified and documented.
A) Component
B) Abstract
C) Interface
D) Architectural
65. Objects are organized into a/an _____ structure that shows how one object is composed of
a number of other objects.
A) Aggregation
B) Hierarchy
C) Inheritance
D) None of the above
66. _____ is the process of analyzing a program in an effort to create a representation of the
program at a higher level of obstruction than source code.
A) Reverse Engineering
B) Forward Engineering
C) Document Restructuring




D) Inventory Analysis
67. Black-box testing, also called _____.
A) System testing
B) Structural testing
C) Behavioral testing
D) Unit testing
68. _____ involves testing the modules at the lower levels in the hierarchy, and then working up
the hierarchy of modules until the final module is tested.
A) Bottom-up testing
B) Black-box testing
C) Top-down testing
D) White-box testing
69. Modules are integrated by moving _____ through the control hierarchy, beginning with the
main control module.
A) Downward
B) Upward
C) Sideward
D) None of the above
70. _____ testing begins construction and testing with atomic modules.
A) Top-down integration
B) Bottom-up integration
C) Sideward integration




D) None of the above
71. In any organization, central databases will be available in _____.
A) Corporate office
B) Regional offices
C) Local offices
D) None of the above
72 _____ is an example for messaging and queuing software.
A) Sybase
B) MQ Series
C) Informix
D) DB2
73. Match the following:
Set A Set B
1. System software a. Resides in read only memory
2. Real time software b. MIS
3. Business software c. Controls real world events
4. Embedded software d. Service other programs
A) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a
B) 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
C) 1-b, 2-d, 3-a, 4-b
D) 1-c, 2-a, 3-d, 4-b




74. Match the following:
Set A Set B
1. Linear Sequential Model a. Parallel development
2. Iterative Development Model b. Step-by-step development
3. Incremental Development Model c. Complete specification is not necessary
4. Concurrent Development Model d. Waterfall model
A) 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
B) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a
C) 1-b, 2-d, 3-a, 4-b
D) 1-c, 2-a, 3-d, 4-b
75. Match the following:
Set A Set B
1. POFOD a. Measure of the availability of the system
2. ROCOF b. Measure of the time between system failures
3. MTTF c. Measure of the frequency of failure occurrence
4. AVAIL d. Measure of the likelihood that the system will fail
A) 1-b, 2-d, 3-a, 4-b
B) 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
C) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a
D) 1-c, 2-a, 3-d, 4-b




Answer Keys
Part - A Part - B Part - C
Q. No. Ans. Key Q. No. Ans. Key Q. No. Ans. Key Q. No. Ans. Key
1 A 21 A 41 C 61 A
2 B 22 B 42 D 62 B
3 C 23 D 43 A 63 C
4 D 24 A 44 D 64 D
5 A 25 A 45 C 65 A
6 B 26 B 46 D 66 A
7 C 27 C 47 B 67 C
8 D 28 D 48 A 68 A
9 A 29 A 49 C 69 A
10 B 30 B 50 D 70 B
11 C 31 C 51 C 71 A
12 B 32 C 52 D 72 B
13 A 33 D 53 A 73 A
14 B 34 B 54 D 74 B
15 A 35 C 55 C 75 C
16 C 36 D 56 B
17 D 37 A 57 A
18 C 38 B 58 B
19 C 39 C 59 A
20 A 40 D 60 B
Like the Post? Share with your Friends:-

Team SB
Posted By: DG Group

Contact Us

Name

Email *

Message *

 

Latest post

Recent Comment

Copyright © . DG-Mission-UGC-NET. All Rights Reserved.
Designed by :-Way2themes