BUSINESS COMMUNICATION | UGC NET SOLVED PAPER/SMU SOLVED SAMPLE PAPER UGC NET SOLVED PAPER/SMU SOLVED SAMPLE PAPER: BUSINESS COMMUNICATION
Contact Us:

If You Have Any Problem, Wanna Help, Wanna Write Guest Post, Find Any Error Or Want To Give Us Feedback, Just Feel Free To Contact Us. We Will Reply You Soon.

Name: *


Email: *

Message: *


Skillblogger

LiveZilla Live Help

BUSINESS COMMUNICATION


BUSINESS COMMUNICATION
(1-MARKS questions)
Q: 1-       The most effective way of communication –
              
               a) Written
               b) Verbal
               c) Both of above                                      
               d) None of the above
               Ans:- A

Q: 2-       Barriers of written communication can be

               a) Language
               b) Expressions
               c) Verbal  
               d) None of the above
               Ans:-A

Q: 3-       What do you think is necessary to perform a specific job in desired manner.

               a) Advice
               b) Administration
               c) Management
               d) All of the above
               Ans:-A

Q: 4-The different kinds of listing are as-

               a) Disseminative
               b) Evaluation
               c) Emphatic
               d) All
               Ans:-D

Q:5-The full form of the abbreviation CEO is
(a)  Chief Electricity Officer
(b)  Chief Executive Officer
(c)  Common Executive Officer
(d) Chief Executive Official
Ans: B

Q: 6-Agenda is also called as ________________

(a)    Thought of the day
(b)   Task of the day
(c)    Orders of the day
(d)   Terms of the day
Ans C

Q: 7-________________ is an announcement sheet that is sent to specific group of people.

a)      Notice
b)      Memo
c)      Circular
d)     Letter
Ans: C

Q: 8-The thought & feelings conveyed can be –

               a) + Ve, -Ve
               b)  -Ve, indirect
               c) + Ve, indirect
               d) + Ve, direct
               Ans:-A

Q: 9-Eye contact is very important in –

               a) Face to face communication
               b) Verbal
               c) Written
               d) Indirect
               Ans:-A

Q: 10-Rooms selected for meeting should be –

a)      Well ventilated, quite    adequate lighting.
b)      Spaciou.s
c)      Any.
d)     Manager’s room.
               Ans:-A

Q: 11-Before starting any activity it becomes necessary to stop & think about.

               a) The objective
               b) The alternatives
               c) Cost involved
               d) All
               Ans:-D

Q: 12-     Sometimes stress can be-

               a) Positive promoter
               b) Motivator
               c) – Ve promoters
               d) Both a and b
               Ans:-D

Q:13- _________________ is the most basic type of listening

a)      Comprehension.
b)      Discriminative .
c)      Evaluative.
d)     Dialogic
Ans: B

Q: 14-  Elements of communication would include:

               a) Channel
               b) Message
               c) Sender
               d) All
               Ans:-D
Q: 15-.__________________ describes all forms of human communication that are not verbal.

         a. prosody
         b.vocalics
         c.haptics
         d.para language
Ans: D

Q: 16-     Hearing disorder or illness etc fall in to the category of –
              
               a) Physiological
               b) Physical
               c) Mentally
               d) None
               Ans:-A

Q: 17-     Different types of barriers that can come in the way of effective communication are.
              
               a) Physical
               b) Cultural                                                
               c) Mechanical
               d) All
               Ans:-D

Q: 18-     In a life span of 72 years, how much the average time is spent on working.

               a) One fifth
               b) One third
               c) Half
               d) None
               Ans:-A

Q: 19-It is very useful in collecting dues from customers.
               a) Business letters
               b) Verbal
               c) Personal letters
               d) None
               Ans:-A
Q: 20-     “Communication” is an exchange of facts, ideas, opinions, and emotions by two or more persons. It is quoted by.

            a) Newman & Summers
            b) Anderson                                                
            c) Bellows
            d) None
               Ans:-A

Q: 21-  Successful people reveal the value of

            a) Money
            b) Time                                                        
            c) Knowledge
            d) Information
               Ans:-A

Q: 22-  What are principle of effective communication.

            a) Clarity of objective
            b) Selection of media
            c) Feedback
            d) All
               Ans:-D

Q: 23-  objective of the letter can be known in one glance by reading the

            a) Body of letter
            b) Heading                                                  
            c) Subject
            d) Both a and b
               Ans:-C

Q: 24-  An organization can function as a ________________ only by communicating effectively with the environment.


a)      Group
b)      System
c)      Channel
d)     team
Ans: B

Q: 25-     The most visible part of face-to-face communication is.

               a) Body language
               b) Language
               c) Gestures
               d) Positive
               Ans:-A

Q: 26-     This is very important in the business world-

               a) Handshake
               b) Appearance
               c) Gesture
               d) Eye-contact
               Ans:-A

Q: 27-     If the eye contact is brief or we take our eyes off the person soon, it indicates

               a) Nervousness & embarrassment            
               b) Exasperation
               c) Boredom or frustration
               d) None
               Ans:-A

Q: 28-     A head bent low depending upon situation would mean-

               a) Gesture of shame
               b) Modesty, Politeness, diffidence
               c) Both a and b
               d) Disapproval                                         
               Ans:-C

Q:29       One of the methods of building + ve relations with others are asking for

               a) Advice
               b) Time
               c) Favor
               d) Both a and b
               Ans:-D

Q: 30-     Communication is a process of which type

               a) One way
               b) Two-way
               c) Irreversible
               d) All
               Ans:-D

Q: 31-     Which statement applies to a “Message”?

   a) The message received by the communication
   b) The message sent by the communication
               c) The reply sent by the communication
               d) The reply received
               Ans:-C

Q: 32-     Advantage of reading presentation is

               a) Eye contact is not maintained with audience
               b) Accuracy is maintained
               c) Remove hesitation
               d) Good gesture is maintained                 
               Ans:-B

Q: 33-.____________________ is the full form of the abbreviation TQM.
         a. team quality management
         b. total quality management
         c. total quality manager
   d. total quality management
Ans: D

Q: 34-     It is normally written below the complimentary close in a letter.

               a) Signature
               b) Salutation
               c) Subject
               d) Date
               Ans:-A

Q: 35-     Memo is-

   a) A presentation for considering something
   b) Direct written message, which must be remembered.
               c) A legal document
               d) A document that is circulated.
               Ans:-A

Q: 36-     If a person tops his feet foot it would mean.

               a) Impatience
               b) Uncontrolled
               c) In hurry
               d) Angry                                                  
               Ans:-A

Q: 37-     The mast valuable asset of a company is

               a) Money
               b) Material                                                
               c) People
               d) All
               Ans:-C

Q: 38-     __________ you left, the atmosphere in the office has not been as nice.

               a) Before
               b) After
               c) Since
               d) When
               Ans:-C

Q: 39-     The job is badly paid________ I’m looking for another one.

               a) But
               b) So
               c) And
               d) Before
               Ans:-B

Q: 40-     ________ he was the best-qualified candidate, he didn’t get the job.

               a) Although
               b) As
               c) But
               d) When
               Ans:-A

Q: 41-     Dialogic listening is also known as

               a) Evaluating
               b) Therapeutic                                          
               c) Relational
               d) Appreciative
               Ans:-C

Q: 42-     The MS-office has presentation software called-

               a) Power point
               b) Word
               c) Excel
               d) Access
               Ans:-A

Q: 43-     In the country the people _________ friendly
              
               a) Is
               b) Are
               c) Has been
               d) Were
               Ans:-B

Q: 44-     It is common to move from the countryside to find_____
              
               a) Job
               b) Jobs
               c) A job
               d) The job
               Ans:-C

Q: 45-     There are ______ degree of comparisons –

               a) 2
               b) 3
               c) 4
               d) 4
               Ans:-B

Q:46-      All calls should be answered with in ________ rings

               a) 2
               b) 4
               c) 3
               d) Any
               Ans:-C

Q: 47-     Different types of letters used for printing are called-

               a) Font
               b) Colors
               c) Slides
               d) Alignment
               Ans:-A
Q:48- The primary goal of communication is to _____________________
a)      to create barriers
b)      to create noise
c)      to effect a change
d)     none of them
 Ans: C
       
Q:49-The ________________ of the correct channel depends on the situation under which the communication takes place
a)      Chance
b)      Choice
c)      Change
d)     channel
Ans: B

Q:50- A message can be misinterpreted because of __________________

a)      Bans
b)      Receiver
c)      Barriers
d)     sender
Ans: C


(1-marks) TRUE-FALSE:

Q: 51-  All managers of the organization should be involved in the meeting irrespective of whether they contribute to the meeting or not                                                       (T/F)
Ans:-F

Q: 52-     Goals promote enthusiasm in an organization –                  (T/F)
Ans:-T

Q: 53-     Working away from home make it easier to focus on your job –                (T/F)
Ans:-T
Q: 54-     Sometimes one has to give up what is merely good in order to do what is best,    (T/F)
Ans:-T

Q: 55-     Emphatic listing is most practiced by managers.(T/ F)
Ans:-F   

Q: 56-     House journals are a type of oral communication.(T/F)
Ans:-F

Q: 57-     Feedback is immediate is Business organization.(T/F)
Ans:-T

Q: 58-     Vision is inborn-(T/F)
Ans:-F

Q: 59-     Managers communication the vision of the company to his team males.(T/F)
Ans:-T

Q: 60-     While writing memos the writer needs to be concerned about the sensitivity of the wordings.(T/F)
Ans:-F

Q: 61-     The simplest proposal resembles memo-random.(T/F)
Ans:-T

Q: 62-     The formality requirement of proposals are always the some-(T/F)
Ans:-F

Q: 63-     Management can function smoothly without communication (T/F)
Ans:-F

Q: 64-     Success is achieved by men and woman of caution -(T/F)
Ans:-F
Q: 65- We can not understand the intention of the author while reading any given text (T/F)
Ans:-T

Q: 66 -    Memo can not be structure in email system-(T/F)
Ans:-F

Q: 67-     The whole concept of achieving success begins with how you think (T/F)
Ans:-T

Q: 68-     Report plays an important role as a vehicle of communication.(T/F)
Ans:-T

Q: 69-     Business communication is always goal oriented.(T/F)
Ans:-T

Q: 70-     There will be confusion & discomfort if speech & gestures are properly co-coordinated-(T/F)
Ans:-F

Q: 71-     Written communication is 2-way process (T/F)
Ans:-T

Q: 72-     People belonging to different cultures send of the same type of signals(T/F)
Ans:-F

Q: 73-     In face to face setting people are simultantaneously senders & receivers of info.(T/F)
Ans:-T

Q: 74-     Poor eyes limit your deeds (T/F)
Ans:-F
Q: 75-     Regular disciplines are tasks that we complete daily (T/F)
Ans:-T

Fill In the banks:

Q: 1-    Every manager in a modern system tries to maintain _________ relations with _____
.
Q: 2-       The words and ________ that a communication chose to deliver a massage can take tremendous diff on how the message is ________.

Q: 3-       __________ language complements verbal communication.

Q: 4-       A key to conduct a successful meeting is to ________ it thoroughly.

Q: 5-       The minutes help to hold participants to their _________ & turn their promise _______.

Q: 6-       _________ is doing yesterday’s work today.

Q: 7-       One of the barriers to communication are called_______

Q: 8-       The pattern of business letter is called_______
.
Q:9-        Examples of environmental stress is _________

Q: 10-     Whatever of fell deep within ourselves is immediately reflected in the ____.
              
Q: 11-     _______ is vital for managers to take decisions.

Q: 12-     Goals keep our _______ straight.

Q: 13-     ___________ are the greatest time wasters for
Executives.
Q: 14-     When people don’t know whether to believe what they are hearing or what they ________.

Q: 15-     The concept of achieving success begins with
________ mental attitude.
Q: 16-     Some people tend to play with their lock of hair or pen when they are ______.

Q: 17-     During negotiation one needs to control _________.

Q: 18-     __________ is the index of heart.

Q: 19-     The greater the gesture the louder the ________.

Q: 20-     Many speakers write & learn entire speeches in _______ type of presentation.

Q: 21-     _____ is the most remembered element in forming an impression of someone.

Q: 22-     The best way in a +ve relationship is to admit where you are _________

Q: 23-     Communications has come from Latin word_________ .

Q: 24-     It is said that Indians are good planners but bad ______.  
              
Q: 25-     Memorandums are ________ letters.

Q: 26-     All dreams have a _____ .
                                                                                
Q: 27-     __________ should be seen as a mileage makes on the road to success.

Q: 28-     The greatest advantage of oral communication is _____ response.

Q: 29-     _______ means linking words or phrases together so that the whole text is clear & readable.

Q: 30-  The first step of note taking is _______.       

Answers of Fill Ups:
Q1. (Business, individuals)
Q2. (Channel, received)               
Q3. (Body)                                               
Q4. (Plan)                                                
Q5. (Responsibility, Action)
Q6. (Procrastination)
Q7. (Noise)
Q8. (Layout)
Q9. (Humility)
Q10. (Face)
Q11. (Information)
Q12. (Priorities)
Q13. (Interruptions)
Q14. (Body language)
Q15. (+Ve)                                               
Q16. (Nervous)
Q17. (Emotions)
Q18. (Face)                                              
Q19. (Speech)
Q20. (Memorize)
Q21. (Eye contact)                                   
Q22. (Wrong)
Q23. (Cummins)
Q24. (Executers)                                      
Q25. (Internals)
Q26. (Cost)
Q27. (Failures)
Q28. (Immediate)
Q29. (Cohesions)
Q30. (Identify key points in the text)












(2-MARKS questions)

Q1.We communicate orally in two ways: ________________ and ______________
a)      telephonic conversation; non verbal communication
b)      verbal communication; face- to- face communication
c)      face-to- face communication; telephonic conversation
d)     verbal communication; non verbal communication
Ans:  C
Q2. If a staff in an organization is suspected of major misconduct, the organization may issue a __________ which will mention the ________________ against the staff concerned and ask for a written explanation
a.       notice, information
b.      memo, praise
c.       show cause notice, allegations
d.      letter, punishment
Ans: C

Q3. Unclarified assumptions in an communication can lead to __________________and ________________
a)      premature evaluation, poor listening
b)      information overload, selective perception
c)      lack of planning, physical barriers
d)     confusions, misunderstanding
Ans: D

Q4. A resume needs conceptualization of your ________________ and ___________ all into one document.
a)      objectives; experiences
b)      projects; skills
c)      accomplishments; experiences
d)     skills; aims 
Ans: C

Q5. A press story is __________________ news story, written in ___________ person that seeks to demonstrate to an editor or reporter the newsworthiness of a particular person, event, service or product.
(a) false; first
(b) pseudo; third
( c)  real; second
(d) original; third
Ans: B

Q6. Complete the following sentences
(1) You can turn off the television. I _____________ (watch) it.
(2) I saw Sarika yesterday. She_________________ (drive) her new car.
(a)    am watching, was driving
(b)   have watched, drove
(c)     am not watching, was driving
(d)   watch, drive
Ans: C

Q7. ____________ describes all forms of human_______________ that are not verbal
a)      hap tics, conversation
b)      Para language, communication
c)      prosody, connection
d)     gestures, communication
Ans: B
\
Q8. _______________ refers to different and numerous steps in the ______________.
a)      receiver’s attitude, medium
b)      transmission journey, message
c)      channel, process of communication
d)     semantic distortion, message
Ans: C

Q9.In ______________ listening, the listener has a purpose of not only empathizing with the _______________ but also to use this deep connection in order to help the speaker understand, change or develop in some way.
a)dialogic, leaner
b)                  empathetic, reader
c)appreciate, listener
d)                 therapeutic, speaker
Ans: D
Q10. The most crucial part of the ________________ process is thinking or converting to ______________ what one hears.
a)      reading; understanding
b)      speaking; meaning
c)      hearing; interpreting
d)     listening; meaning
Ans: D

Q11.Find out errors:
     Either the manager or their subordinates failed in his duty.
      a. either- neither, or- nor
            b. their- his, his- their
      c. failed- fails, subordinates- subordinate
d. the- a, in- for
Ans:B

Q12.As a means of communication, e-mails have features of immediacy of  
      both________________ and_________________.
        a. reading, receiving
        b. writing, sending
        c. calling, receiving
        d. receiving, sending
Ans: D

Q13.unclarified assumptions in a communication can lead to_______________ and________________.
        a. premature evaluation, poor listening                                                
        b. lack of planning, physical barriers
        c. information overload, selective perception
        d. confusion, misunderstanding
Ans: D
Q14.the most crucial part of the __________________ process is thinking or converting to_______________ what one hears.
             a. reading, understanding
             b. speaking, meaning
             c. hearing, interpreting
       d. listening, meaning
Ans: D

Q15.language of a memo should be ________________ and __________________ to understand.
             a. indirect, personal
             b. direct, concise                                             
             c. lucid, easy
              d. concise, difficult
Ans: C

Q16.in letter writing, _________________ indicates to the reader of the letter what the ____________________ is about.
             a. salutation, letter          
             b.  subject, notice
             c. body, memo                                                                            
             d. subject, letter
Ans: D

Q17.while using overhead projectors, you can reveal information line by using an ______________ sheet to over the_____________.
             a. opaque, flip chart
             b. translucent, transparency
             c transparent, slide
             d. opaque, transparency
Ans: D

Q18._______________ is sent to specific group of people whereas _________________ may be meant for general public.
        a. notice, memo
        b. memo, circular
        c. notice, circular
        d. circular, notice
Ans: D

Q19.the problem with proof reading is that you will have to be good at _______________ and ______________.
        a. spelling, punctuation
        b. pronunciation, spelling
  c. punctuation, pronunciation
                    d. Para phrasing, spelling
         Ans: A

Q20.The semantic markers used to express time relationship are:
         a. next, after
         b. after, consequently
                     c. hence, to summarize
         d. while, because
Ans: A





(4-MARKS questions)


Q: 1-       Match the following –
               Set-A
               1- Written Communication                      
               2- Business letter                                      
               3- Outward number                                 
               4- Inward address                                    
               5- Head address
               Set-B
 a- Legal evidence
               b- None direct communication
               c- Receivers address
               d- Sender address
               e- Further reference

Ans.        1-b, 2-a, 3-e, 4-c, 5-d.
Q2..complete the following statements with appropriate conjunctions:
     1. __________________ he worked hard, he failed.
    2.I cannot lift the box _________________ it is very heavy.
     3.The current status report has been attaché, _________________ I have highlighted         
        the important figures.
     4.___________________ we have no money, we cannot buy it.

(a)                although, because, and, since
(b)               since ,and, although, because,
(c)                because, since, and, although
(d)               and, although, since, because
 Ans: A

Q3. Which one of the following is correct: process of communication?
a)      encoding, receiver, message, response, feedback, sender
b)      sender, encoding, message, decoding, receiver, response, feedback
c)      sender, response encoding, message, decoding, receiver, feedback
d)     sender, decoding, message, encoding, receiver, response, feedback
Ans: B

Q4.say whether true or false:
       1. use simple language without clichés  while writing a memo.
       2.Minutes are submitted by the name of the typist who has typed the minutes.
       3.The minutes of the meeting should contain the point of view of the minute taker
       4.You can use tables and charts in a memo.

       (a) false, true, true, false 
       (b)true, false, false, true
       © false, true, true, true
       (d)false, false, false
      Ans: B

Q5 What is the full form of FOB:
       (a)fire on board
       (b)free on broad
       ©free on board
       (d)free of board
       Ans: C

Q6. Match the following body language gestures with their meanings:
Set-A
                    (1) rolling one’s eyes
                    (2) nodding
                    (3) crossing of arms
                    (4) shaking of legs
Set-B
(a) lack of confidence
(b) exasperation
( c) confirmation
 (d) defensive

           a.1- d, 2- c,3- b, 4- a
           b.1-c,2-a,3-d,4-b
           c.1-b,2-c,3-d,4-a
           d.1-a,2-b,3-c,4-d
Ans: C

Q7. One of the great tools that is used to handle the complaining customers is the technique of BLAST. The acronym stands for:
            (a)believe, listen, apologize, satisfy, treat
            (b)believe, listen , apologize, suggest , thank
            ( c) believe, listen, apologize, satisfy, thank
            (d)believe, list , apologize, satisfy, thank
Ans: C

Q8. Which of the following statements are true?
   1. in oral communication, there is a possibility of immediate response.
   2. f one wants to have an effective communication, one should be egoistic.
   3. Oral communication always saves time.
   4. Never leave a caller on hold.
                  (a) false, true, true, false\
                  (b)true, false, false, true
                ( c) true, true, false, false
                  (d) false, false , true, false
           Ans: B

Q9. Which one of them are types of listening:
               1.comprehension listening
               2.critical listening
               3.evaluative listening
               4.intensive listening
                 (a)1,2,3
                 (b)2, 3, 4
                 © 3, 4, 1
                 (d)4, 2, 1
          Ans: A

Q10. SQ3R Technique of reading stands for:
a)      Survey, Question, read, recall, review.
b)      survey, quotient, read, review, recall
c)      Survey, question, relief, recall, read
d)     Survey, question, recall, review, read
        Ans: A

Q11. The semantic markers used to indicate illustration and examples are :
                         (1) first and foremost 
            (2) for example  
(3) let’s take for example 
 (4) for instance

a)      1,2,3
b)      2,3,4
c)      3,4,1
d)     4,1,2
       Ans: B

Q12     Pick out the statements that are true:
(1)   by using a dissolve unit and two slide projectors it is possible to create a transition fade in and out effect.
(2)   Audience considers slides as more professional.
(3)   Slides are more effective in a well lit room.
(4)   It is possible to modify slides or their sequence during presentation.
(a)                      false, true, true, true
(b)                     true, true, false, true
(c)                      true, false, true, true
(d)                     true, true, true, true
Ans: B

Q13.    match the following:
          (1)  transmitter
          (2)  encoding
          (3)  decoding
          (4)  receiver
          (5)  feedback

 (a)  the process of conversion of a message into a  
        format which the receiver can understand.
(b)  the person(s) who transmits the message
©    the person (s) receiving the message
 (d)  reply that confirms whether the information 
       sent has been understood or not
(e)   the process of interpretation of the received 
        message.
(a)    1- b, 2- a, 3- e, 4-c, 5- d
(b)    1- a, 2- b, 3- c , 4- d , 5- e
(c)    1- e, 2- c, 3- b, 4-a, 5- d
(d)   1- c, 2- d, 3- a, 4- b, 5- e
Ans: A

Q14.    Which of the following statements are true?
(1) In oral communication, there is a possibility of immediate response.
(2) If one wants to have an effective communication, one should be egoistic.
(3) Oral communication always saves time.
(4) Never leave a caller on hold.

(a)    false, true, true, false\
(b)   true, false, false, true
(c)    true, true, false, false
(d)    false, false , true, false
Ans: B

Q15.    The semantic markers used to indicate the development of ideas or to list the idas are:
(1) primarily,
 (2) secondly,
(3) finally,      
(4) consequently
(a)                            1, 2, 3
(b)                            1,2,4
(c)                             2,3,4
(d)                           1,3,4
Ans: A

Q16.    Pick out the statements that are true:
(1)         When a customer calls you to complaint about the service offered by you, you should tell him to call some other time.
(2)               When a customer brings a complaint, you should listen to the problem and show that you believe in what he says.
(3)   A sincere apology will usually diffuse a lot of frustration that the customer has.
(4)   Nodding of the head and repeating the same words of the speakers is a strategy to be used while practicing passive learning.
(a)    true, true, true, true
(b)    false, false, false, true
(c)     false, true, true, false,
(d)   true, true, false, false
Ans: C

Q17.    Complete the following sentences with appropriate conjunctions:
The current status report has been attached, _______________ I have highlighted there important figures.
I cannot lift the box______________ it is very heavy
______ we have no money , we cannot buy it
__________ he worked hard, he failed.
a)      and, because, since, although
b)      although, because, and, since
c)      since, and, because, although
d)     and, although, since, because
Ans: A

Q18.    Say whether true or false:
(1)               the minutes of the meeting should contain the point of view of the minute taker.
(2)               Use simple language without clichés while a memo.
(3)               You can use tables and charts in a memo/.
(4)               Minutes are submitted by the name of the typist who has typed the minutes.
(a)    false, true, true, false 
(b)   true, false, false, false
(c)    false, true, true, true
(d)   false, false, false, true
Ans: A

Q19.    Match the following proof reading symbols with their meanings:
(1) ^                                    (a) begin new
                                          paragraph

              (2) ¶                                    (b) use a period here
              (3) #                                     © insert something
               (4) Θ                                   (d) a space needed
                                                            here


a)      1-a, 2-b, 3-c, 4-d.
b)      1-c, 2-a, 3-d, 4-b
c)      1-d, 2- c, 3-a, 4-b
d)     1-b, 2-d, 3-c, 4-a
Ans: B

Q20. Match the following proof reading symbols with their meanings:
                   (1)  |  |                    (a) begin new paragraph
                   (2) ~                     (b) problem in parallel form
                   (3) ¶                     (c ) transpose elements
                   (4) NO ¶               (d) no paragraph
         
  (a) 1-b, 2-a,3-d,4-c
            (b) 1-a, 2-b,3-c,4-d
            ©1-d, 2-c,3-b,4-a
            (d) 1-b, 2-c, 3-a,4-d
      Ans: C

   
Q21. Which of the following statements is true about Power point slides:
     1.all the slides must be part of a simple PowerPoint file as it saves time.
     2.Use fonts that will get distorted while processing.
     3.Keep images away from the edges of a slide as they may get cropped while   
        mounting the slide.
     4.If you are preparing for a 35 mm image the PowerPoint slides must not be   
        formatted for 35 mm.



     (a) true, true, true, true
     (b) true, false, true, false
     ©false, true, false, true
     (d) false, true, true, false
Ans: A
Q22. Some of the visual aids that can make your presentation interesting are:
   1.overhead projector
   2.real objects
   3.video and film                                                        
   4.pointer and marker
      (a) 2,3,4
      (b) 1,3,4
      ©1,2,3
      (d) 1,2,4
Ans: C

Q23. Which one of them is a type of reading?
     1.extensive reading,
      2.evaluative reading
      3.scanning
      4.intensive reading
       (a) 1,2,3
       (b) 1,3,4
       ©2,3,4,
       (d) 1,2,4
Ans: B
Q24.    Match the following body language gestures with their meaning:
            (1) hands clasped behind the head   (a) stress
            (2) crossing of arms                        (b) superiority
            (3) shaking of legs                     © self confidence
            (4) hands behind the back                 (d) defensive             
(a)    1-b, 2- d, 3- a, 4- c
(b)   1-a, 2-b, 3-c, 4-d
(c)    1-c, 2-a, 3- b, 4- d
(d)   1- b, 2-c, 3-d, 4-a
Ans: A

Q25        Which one of the following is correct: process of communication
(a)    sender, decoding, receiver, message, response, encoding, feedback
(b)   sender, encoding, message, decoding, receiver, response, feedback
(c)    sender, response, message, encoding, decoding, receiver, feedback
(d)   sender, encoding, message, response, decoding, receiver, feedback
Ans: D

Q26.       Match the questions with the answers:
           1. Did you put the milk in the fridge?
eating  by the time I got there.        
           2. Did u have a good dinner at Sheela’s wedding?    
           3. Why did you not go to the movie with Avinash?   4. Why did Amrita drop out of the class?
(a) No, they had already finished 
(b) She realized that she had already read all the books.
© No, my mother had already put it in before I came home                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               (d) because I had already seen it.
Ans: 1-C,2-A,3-D,4-B


Q27.    SQ3R Technique of reading stands for:
(a)    Survey, Question, read, recall, review.
(b)   Survey, quotient, read, review, recall
(c)    Survey, question, relief, recall, read
(d)   Survey, question, recall, review, read
AnsA

Q28.    Which one of them is a type of listening:
(1)   Comprehension listening
(2)   Critical listening
(3)   Evaluative listening
(4)   Intensive listening

(a)    1,2,3
(b)   2, 3, 4
(c)    3, 4, 1
(d)   4, 2, 1
Ans: A

Q29.    Some of the visual aids that can make your presentation interesting are:
(1)   35 mm slides
(2)   pointer
(3)   Overhead projector
(4)   Real objects
(a)    1, 2, 3
(b)   2, 3, 4
(c)    1, 3, 4
(d)   1, 2, 4
Ans: C

Q30.    Which of the following statements is true about Power point slides:
(1)   all the slides must be part of a simple PowerPoint file as it saves time.
(2)   Use fonts that will get distorted while processing.
(3)   Keep images away from the edges of a slide as they may get cropped while mounting the slide.
(4)   If you are preparing for a 35 mm image the PowerPoint slides must not be formatted for 35 mm.
(a)    true, true, true, true
(b)    true, false, true, false
(c)    false, true, false, true
(d)    false, true, true, false
Ans: B

Q31.    While communication with the ______________,______________ phrases and ______________ have to be used in their _______________ contexts.
(a)    customers, polite, expressions, appropriate
(b)   relatives, harsh, gestures, inappropriate
(c)    subordinates, impolite, impressions, true
(d)   audience, rude, dialogues, actual
Ans: A

Q32.    Choose the correct order of steps, when one is making a presentation outside one’s organization:
(a)    Descriptions of methods and results, audience questions session, introduction, conclusions, suggestions and a summary, giving the audience the background
(b)   Giving the audience the background, introduction, description of methods and result, conclusions, suggestions and a summary, audience questions session
(c)    Audience questions session, introduction, description of methods and result, giving the audience the background, conclusion, suggestions and harmony
(d)   Introduction, audience questions session, description of methods and results, giving the audience the background, conclusions, suggestions and a summary
Ans: B

Q33.    In comprehension listening, to comprehend the___________________, one requires a lexicon of________________ and all rules of ___________ and ______________ by which one can understand what others are saying.
(a)    words, syntax, meaning, grammar
(b)   Grammar, syntax, words, meanings 
(c)    word, meaning, syntax, grammar
(d)   meaning, words, grammar, syntax.
Ans: D

Q34     Concentration requires ___________________and ______________, practicing_______
listing helps to ________________concentration but there are other elements that contribute to your ability to concentrate on what someone is saying
a)      practice, active, develop, unwillingness         
b)      unwillingness, practice, passive, develop
d)     willingness, practice, active, develop

e)      unwillingness, develop, active, practice
Ans: C

Q35.    While listening it is important to the right environment because it will help the___________ focus on what he is ___________ and avoids _____________.
(a)    chance, reader, reading , distribution
(b)   choice, speaker, speaking, disturbance
(c)    choose, listener, listening, distraction
(d)   change, writer, writing, discrimination
Ans: C

Q36.    One of the great tools that is used to handle the complaining customers is the technique of BLAST. The acronym stands for:
(a)    believe, listen, apologize, satisfy, thank
(b)   believe, list apologize, satisfy, thank
(c)    believe, listen, apologize, suggest, thank
(d)   believe, listen, apologize, satisfy, treat
Ans: A

Q37.    In letter writing, conclusion is also known as _________________ you should always end the _________________ letter with a _________________ or_______________ note.
complimentary close, , Bsiness, firm positive
supplementary, formal, strict, negative
solution, informal, polite, positive,
enclosure, personal, impolite, negative
Ans: A

Q38.    Which one of the following is the correct structure of the job application:
 (a) address, date, body, subject, signature, enclosure,
 (b) address of the applicant, date, salutation, subject, body, signature, enclosure
 ©address, salutation, date, body, subject, enclosure, signature
 (d) address, date, subject, body, salutation, enclosure, signature              
Ans: B
                       
Q39.    While composing a _________________ message, only key words and _______________ are used. Function words such as ______________ and______________ should not be included.
(a)    telephonic, structures, conjunctions, prepositions
(b)    face- to- face, signs, articles, nouns
(c)     formal, symbols, nouns, pronouns
(d)   telegraphic, phrases, articles, preposition.
Ans: D
Q40. Pick out the statements that are true:
1.while listening, it is important to make the speaker feel that you care about what he or she is saying.
2.Practicing active listening helps to develop concentration.
3.Concentration requires willingness and practice.
4.While listening to a speaker you can involve yourself in multitask.
                     (a) 2,3,4
                     (b) 1,3,4                   
                      ©1,2,3
                      (d) 1,2,4
Ans: C



Like the Post? Share with your Friends:-

Team SB
Posted By: DG Group

Contact Us

Name

Email *

Message *

 

Latest post

Recent Comment

Copyright © . DG-Mission-UGC-NET. All Rights Reserved.
Designed by :-Way2themes